Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2010 23:20 - Алексей Петров и бунтът на такситата
Автор: slav80 Категория: Политика   
Прочетен: 1388 Коментари: 0 Гласове:
2



  Алексей Петров и бунтът на такситата image Публикувана: Неделя, 21-ви Февруари 2010, автор: 24 Часа; прочитания: 543; коментари: 0 image Виж галерия1 2 3 »

Шофьор протестира пред парламента със снимка на Пепи.

Миналия четвъртък задържаният екссъветник в ДАНС Алексей Петров заяви пред съда, че една от заслугите му към държавата е участието му в събитията от 16 март 2001 г. "Тогава попречих на таксиметровите шофьори да нахлуят в парламента", каза Петров пред магистратите.

Какво става тогава?

Отвлякоха детето ми, крещи на тел. 166 Даниела Терзийска към 8,35 ч на 16 март 2001 г.

Младата жена едва смогва да обясни, че 3-годишният й син Петър е грабнат от двама мъже на улицата, докато го водела към детската градина в софийския квартал Лагера, и качен в тъмно БМВ комби.

Даниела звъни и на мъжа си Стоян, който работи в таксиметровата фирма "Окей супертранс". Той пък се обажда на брат си Даниел, който кара такси в друга компания - "1280 Такси С експрес". За минути колони от таксита и полицейски коли завардват всички изходи на София, за да засекат похитителите. Малко след 10 часа трупът на Петър Терзийски е намерен в езерото в Южния парк. Лекарите още на място са сигурни, че момченцето е удушено.

Веднага след новината за убийството на детето стотици таксита окупират площада около парламента. Там са коли на всички по-известни софийски компании - "Окей", 1280, "СВ такси", "Йес", "За един долар" и др. Около парламента има много полиция, районът е отцепен.

Протестиращите шофьори търсят отговорност от управляващите, скандират обидни реплики. Към 13 ч премиерът Иван Костов се среща с шофьорите и им обещава оставка на вътрешния министър Емануил Йорданов, ако до дни убийството не бъде разкрито. Представители на митинга са поканени на среща и в МВР. Към 15,30 ч те искат с декларация оставката на Йорданов, който е в чужбина.

По същото време разследващите убийството на Пепи имат вече сериозни подозрения, че майката Даниела е удушила сина си. В първоначалните й показания има противоречия. Става ясно и че Даниела страда от психично заболяване. Към 19,20 вечерта тя признава, че е убила сина си, сложила го в чувал и го хвърлила в езерото в Южния парк.

В същото време стотици таксита от провинцията тръгват към София. Вечерта таксиджиите блокират кръстовищата на Орлов мост и Ректората, центърът на София е под обсада. На среща с тях рано сутринта отиват Емануил Йорданов -току-що върнал се от Брюксел, и главният секретар на МВР Славчо Босилков.

Когато разберете истината, ще се срамувате, казва на таксиджиите Босилков.

Терзийска вече е направила признания пред съдия. Повдигнато й е обвинение в убийство, задържана е. Междувременно Стоян Терзийски се обажда в диспечерския пункт на "Окей" и казва, че съпругата му си е признала за убийството на сина им. Шофьорите се разотиват, макар мнозина от тях да не вярват във версията на полицията. Седмици преди трагедията с Пепи Терзийски и протестите на таксиметровите шофьори - от 23 февруари 2001 г., в Националната служба за сигурност започва работа един агент под прикритие - бившият командос Алексей Петров.

Спомнят ли си за умиротворителната роля на бившата барета някои от главните действащи лица на 16 март 2001 г.?

Всички твърдят, че Алексей Петров няма нищо общо с потушаването на протеста на шофьорите. В преговорите с таксиджиите, които се водят в кабинета на шефа на парламента Йордан Соколов, участват премиерът Иван Костов, шефът на вътрешната комисия Йордан Бакалов, зам.-вътрешният министър Здравко Зафиров, главният секретар на МВР Славчо Босилков и депутати от СДС.

Босилков дори е убеден, че именно Петров е организирал протеста с цел сваляне на кабинета "Костов". Водачите на таксиметровите шофьори също не помнят да е помагал за потушаване на протеста.

А какво стана с Даниела Терзийска? През април 2004 г. Софийският градски съд прекрати разследването срещу нея. Магистратите приеха, че тя е удушила сина си Петър, но не може да носи наказателна отговорностпоради невменяемост. От една страна, има солидни доказателства, че е убила сина си - показанията на таксиджията, който я е откарал до Южния парк, намерените в кошче за боклук въженце с ДНК следи от Пепи и майка му и найлонов плик, в който е открит косъм от момченцето.

От друга страна, съдебните експерти са категорични, че Даниела страда от параноидна шизофрения и не е съзнавала какво върши.

Десет дни след убийството вестник "Монитор" вади кадри от видеозапис от бизнесцентър "Прима". Според него Даниела носи детото си живо на ръце в 7,45 ч. във фаталния ден. Това оборвало тезата на полицията, че майката изнесла удушеното си дете в плик.

Нямам спомен да ми се е обаждал Алексей Петров, каза шефът на "Такси С експрес" Васил Славов. Шефът пък на "Окей супертранс" Людмил Лазаров е категоричен, че не е и подозирал този човек да има някаква намеса. Лазаров си спомни, че през целия ден е стоял в диспечерския пункт, за да помага на таксиджиите да открият черното БМВ.

Едно от главните действащи лица като умиротворител е също категорично: това, че Петров пратил такситата да удрят властта, било абсолютно невярно. “Нито ги е пращал, нито ги е спирал”, реагира участникът в събитията.

Не съм го виждал Алексей Петров нито на площада, нито в парламента, нито в МВР, казва Румен Крумов, който тогава също е бил нещо като парламентьор между двете страни. (24часа)

Емануил Йорданов, министър на вътрешните работи тогава: Записът на Терзийска бе от сграда на “Кремиковци”

В деня на убийството на Петър Терзийски и обсадата на парламента бях на тридневно посещение в Брюксел за среща с вътрешните министри на ЕС. За съжаление се наложи да прекъсна визитата заради протеста на шофьорите. Но нямаше удобна самолетна връзка за България. Затова пътувах късно вечерта до Букурещ и оттам с кола до София.

Когато прпистигнах, първата ми работа бе да отида в СДВР. Протестът вече беше почти утихнал. След това отидох при шофьорите, които стояха между Университета и Орлов мост.

Говорих с тях и установих, че имат много проблеми. Това стана около 4 ч сутринта. По време на разговора поех ангажименти към тях. Докато обсъждахме, беше включен говорител и всичко се чуваше. На другия ден имахме среща с представителите на таксиметровите шофьори в МВР. Не съм разговарял, нито съм виждал Алексей Петров. След като той имал влияние в една таксиметрова фирма, е можел да направи така, че да няма блокада на парламента.

Откакто не съм министър, пътувам с таксита и говоря с шофьорите. Много от тях признават, че са били подведени да блокират парламента и късно разбрали истината.

Митингът пред парламента бе организиран от БСП. По-късно разбрах нещо много любопитно. През 2001 г., тъкмо скандалът с Даниела Терзийска бе започнал да затихва, се появи един неясен неин видеозапис, пуснат в един вестник.

Уж беше от бизнес център "Прима". Оказа се, че на десетина метра от бизнес центъра има сграда на комбината "Кремиковци", и предполагам, че записът е оттам, а не от "Прима". Нека всеки сам да си направи изводите. (24часа)

Как общинското такси отиде в “Лев корпорация”

Компютри и документи и на фирмата "Такси С експрес" са иззети при операция "Октопод". Това каза вчера шефът й Васил Славов. В компанията са купили нови компютри и въвеждат програми, за да могат да продължат дейността си.

След акцията на баретите са намаляли и клиентите на най-голямата таксиметрова компания в София, пък и в страната. Под нейното лого и с нейния номер 91280 джиткат из столицата над 3000 коли.

Славов казва, че фирмата е част от "Лев корпорация" и че той я е вкарал в нея, защото смятал, че е за добро. И то наистина било.

Така смятат и колегите на Славов от другите таксиметрови фирми. Малко хора смеят да посегнат на жълта кола с номер 91280 заради голямата лепенка на "Лев инс" на задната врата на автомобилите. Пак заради този знак никой друг таксиджия не се опитва да имитира "Такси С експрес". Имаше няколко бегли опита, но те някак си изчезнаха от "само себе си". За разлика от другата голяма таксиметрова компания "Окей супертранс", която се сдоби с десетки имитатори.

"Такси С експрес" е всъщност някогашната общинска фирма, която бе известна като "Софтакси".

"24 часа" надникна във фирменото й дело, за да проследи какво и по кое време се случва с нея.

През 1991 г. е регистрирана общинска фима "Такси С експрес", която поема активите и пасивите на "Софтакси". През 1997 г. общинското предприятие се преобразува в ЕАД с общинско имущество.

В края на 1997 г. "Е"-то от абревиатурата отпада, компанията става акционерно дружество и се появява "Такси С експрес М98", което се явява РМД(работническо-мениджърско дружество - бел. ред.)Тогава акциите на Столична община спадат на 7624, а РМД-то се сдобива с 30 497, които са 80% от дяловете в компанията.

В следващите години решенията на общото събрание се вземат от хора, които са упълномощени от притежателите на акции, те по списък са над 600. През цялото това време в управлението е Васил Славов.

През 2000 г. фирмата увеличава капитала си с над 41 хил. акции, които отиват при "АС БГ". Справка в ДАКСИ показва, че собственик на тази фирма е Ива Павлова, която е сред управляващите в "Лев инс". "АС БГ" има дялове в застрахователното дружество. Ива Павлова е жената, от която Алексей Петров има дъщеря.

По време на протеста на таксиджиите пред парламента през 2001 г. никой от главните действащи лица не си спомня да е имало намеса на Алексей Петров. Шеф в "Окей супертранс" дори казва, че не е знаел, че въпросният човек е имал отношения с "Такси С експрес". Таксиджии обаче твърдят, че винаги негласно се е знаело, че 91280 е на Алексей Петров.

От последните документи от общи събрания се вижда, че акционерите в компанията са "АС БГ" и "Балкан кетъринг". Втората компания е структура на "Лев корпорация".

Хлебарска фирма е собственик на дружеството

Фирмата за производство на хляб и хлебни изделия "Пела" ЕООД е гръбнакът на групата фирми, които се свързват с бившата барета Алексей Петров, съобщава в последния си брой вестник "Капитал".

Според седмичника реално корпорацията "Лев инс" се разраства през годините именно около малката тетевенска фирма, която претърпява странни метаморфози.

Всичко започва, когато Петров регистрира в Тетевен дружеството "Тетива", в което участва до 1998 г.

Тогава бившата барета продава фирмата на бившия зам.-кмет на Тетевен Валери Велчев, който е и шеф на местния клуб по борба.

През 1999 г. Велчев продава "Тетива" на швейцарския търговец на зеленчуци Марсел Моос, а фирмата се преименува на "Пела" ЕООД. След няколко промени в собствеността дружеството е продадено на Ива Павлова, дългогодишна приятелка на Алексей Петров.

Тя го купува от Моос по номинал за 60 хил. лв., въпреки че към този момент дружеството има активи за над 20 млн. лв.

Любопитно е, че годината, предхождаща сделката, е необичайна и златна за хлебарската фирма.

Тя отчита възходящ паричен поток от близо 35 млн. лв. десетки пъти по-голям от приходите от обичайната си дейност. следващата година компанията отчита отново скромни обороти.

Същата сума по това време плаща инвестиционният фонд Julius Baer за пакета акции, който купува в "Лев инс".

По документи продавач на пакета е един от израелските акционери в компанията Yaad Pirzul. Това е един от основните акционери в застрахователната компания "Левски-Спартак", преименувана по-късно на "Лев инс".

Именно тази израелска компания заедно с друга фирма от същата държава - Rahiti Meir Classic на бизнесмена Маир Хаим Овадия, става собственик на "Левски-Спартак" и на "Лев инс", по-късно. Овадия е обвиняем по дело от октомври 2001 г. за измама в големи размери и пране на пари заедно с още няколко израелски граждани. Делото срещу тях обаче е прекратено от шефа на отдел "Следствен" в Главна прокуратура Цеко Йорданов, пише "Капитал". Йорданов е дясната ръка на Филчев. И в момента фирма "Пела" със собственик Ива Павлова държи 83,33% от собствеността на "Лев корпорация", показва справка в системата ДАКСИ.

"Пела" и в момента е с предмет на производство хляб, хлебни произведения и сладкарски изделия. (24часа)

Славчо Босилков, бивш главсек на МВР: Сътрудник на НСС организира протеста

Непосредствените организатори на това активно мероприятие - протеста на таксиметровите шофьори, бяха един бивш агент на ДС и един току-що вербуван сътрудник на Националната служба за сигурност. Целта беше да се свали или дискредитира правителството.

Протестът не беше разрешен от общината. Бяха блокирани пътищата в столицата.

Слава богу, че колегите от МВР за много кратко време разкриха убийството, а какво общо можеше да има държавното управление с извършено престъпление от една психично болна жена? Ясно е, че това не може да се контролира. В основата на този опит да се дискредитира правителството преди изборите беше крайна фракция от БСП, в която доминираха бивши служители на ДС, а зад тях беше организираната престъпност в България.

Никой не е искал да влиза в парламента, това е една много голяма спекулация. Когато слязох при протестиращите, разговарях с петима от тях и те казаха това.

Смешно е да се твърди, че Алексей Петров е спрял протеста. Още по мое време имаше сигнали за съмнителни прояви на някои от хората, които са в групата на арестуваните при операция "Октопод". Някои от потърпевшите са идвали и при мен. Тогава те търсиха директни срещи и с премиера, но той пращаше мен. Имах среща с две конкретни лица, които сега са свидетели, и аз веднага изпратих материалите в прокуратурата и вече там явно е имало някакво покровителство. Аз не съм одобрявал назначението на Алексей Петров като сътрудник, дори щях да накажа човек, който ми предложи подобно нещо.

Аз съм се сблъсквал с няколко такива случая и изключих тези сътрудници, защото те ползваха този статут, за да могат да вършат престъпления и да имат имунитет спрямо наказателно преследване. В случая с Алексей Петров става въпрос точно за такъв чадър. (24часа)

Йордан Бакалов, шеф на вътрешната комисия: Не съм преговарял с Алексей Петров

Спомням си, че бе петък. Имаше парламентарен контрол в Народното събрание и почти цялото правителство бе в залата. Всичко стана за много кратко време. Парламентът бе блокиран около 13 ч. Като председател на вътрешната комисия участвах в преговорите с представителите на протестиращите шофьори в кабинета на председателя на Народното събрание Йордан Соколов. Мисля, че от страна на таксиметровите шофьори бяха една жена и трима мъже. Хората изложиха исканията си - повечето икономически, настояваха за обезпечаване на тяхната сигурност. Не съм виждал на преговорите Алексей Петров, той не е бил изобщо там. Разбрахме се с шофьорите и те се разотидоха. Помогна и новината, че майката е убила малкия Пепи. (24часа)

ПОДГОТВИХА СТЕФАН ТАШЕВ, БЛАГА ГЕОРГИЕВА, МАРИЯНА ЖЕЛЕВА И НЕВЕЛИН ГАНЧЕВ




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: slav80
Категория: Политика
Прочетен: 154041
Постинги: 90
Коментари: 90
Гласове: 191
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930