Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2010 22:33 - Костов: ДС-досието показва раждането на мафията
Автор: slav80 Категория: Политика   
Прочетен: 487 Коментари: 0 Гласове:
3



 Костов: ДС-досието показва раждането на мафията 
21 Февруари 2010

 

image

Темата за отварянето на икономическите досиета на прехода е отклонение от основния удар върху досието на Държавна сигурност (ДС), в което се вижда как е създадена организираната престъпност, заяви лидерът на Демократи за силна България Иван Костов пред БНР в неделя по повод изявлението преди ден на президента Георги Първанов. Държавният глава одобри акциите “Октопод и “Наглите“

По думите на Костов призивът на Първанов за отваряне на икономическите досиета е много важен защото “пречи да се формира защита между Държавна сигурност и Българската социалистическа партия около Октопода, защото неминуемо такова нещо се опитват да направят хората, които са произвели Октопода“.

“Нека да си свършат работата правозащитните органи и прокуратурата и да вървят нагоре, да стигат към недосегаемите“, добави Костов. Като един от недосегаемите поне досега той посочи лидера на ДПС Ахмед Доган.

“Задачата на политиците е да поискат да се освободят напълно от въздействието на организираната престъпност, защото в една или друга степен то го има във всички политически партии или може би в почти всички“, добави председателят на ДСБ.

“Организираната престъпност възниква във връзка с Държавна сигурност и с контрабандни канали и експлоатация на стара държавна контрабанда, включително и на наркотични средства“ , каза още той. По думите му досието на ДС е свързано с тежки криминални престъпления, които в последна степен подровили конституционното право и намалили властта в държавните институции

Въпросът за политикономията на прехода, дали са били правилни определени политически решения по отношение на икономически процеси, или не, трябва да се изясни в абсолютно спокоен тон, смята Костов. Това според него ще стане с внимателно изясняване на всички действия на Държавната агенция “Национална сигурност“ (ДАНС) в миналото.

По думите му важният въпрос, който ДСБ ще зададе, е кой е предложил арестувания като глава на престъпна групировка Алексей Петров да стане съветник в Държавната агенция за национална сигурност.

Ръководената от Костов партия е изпратила писмо до главния прокурор Борис Велчев, в което го пита дали е на оперативно разследване кариерата на Алексей Петров в специалните служби.

“Защото от разследването на тази кариера ще се разбере кога той извършва този скок нагоре и се превръща в това, което сега обвинението твърди, че е. Защото то не е станало веднага, то не е станало бързо, станало е с някаква подкрепа. Един бивш сътрудник на Шесто управление на Държавна сигурност стига до позицията, виждате, да се изживява като човек, който е бил едва ли не ръководител на държавата“, коментира той.

Тази карта на разпространение на мафията в съдебни органи, в политически партии, в държавни институции, е изключително важна, за да може утре борбата срещу мафията да продължи навсякъде и да се разпали на всички фронтове, защото да не се залъгваме, октоподът е само една битка от тази война и много му сърца трябва да бъдат поразени едно по едно, каза още Костов.

Според него борбата срещу Октопода е битка за поставяне на Главна прокуратура, МВР и Държавната агенция “Национална сигурност“ под пълния контрол на техните ръководители.

Лидерът на БСП Сергей Станишев подкрепи бившия си съпартиец Георги Първанов коментирайки, че е време да се извадят досиетата на прехода. Става дума за досиета на Държавна сигурност, за това по какъв начин се извършва българският преход, как се натрупаха гигантски богатства, как тези ресурси, които се оказаха в частни ръце при приватизацията на безценица, влияят на политиката и на политическите партии, посочи Станишев.

Ден по-рано Първанов се присъедини към тезата на бившия главен прокурор Никола Филчев, който може да стане обект от разследването на Октопода, че трябва да се потърси сметка за приватизацията за жълти стотинки, посочвайки продажбата на “Кремиковци“ по времето на кабинета “Костов.

Източването на металургичния комбинат е част от воденото производство срещу Петров и групата “Октопод“, в която следствието включва и собствениците на фирмата “Екометал Инженеринг“, стояща на входа и изхода на завода.

Костов коментира в неделя атаките за “Кремиковци“ като политически мит, който Първанов има нужда да поддържа. “Изглежда само той остана не разбрал, че едно предприятие, което има гигантски, стотици милиони дългове, което всяка години създава десетки или стотици милиони задължения, то не може да струва нищо. То се взема от някой с желание или с идеята да го санира, да го направи поне негубещо, за да може да функционира като икономически субект. Аз мисля, че това е повече от ясно за абсолютно всички икономисти“, заяви лидерът на ДСБ.

 

 





Тагове:   мафията,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: slav80
Категория: Политика
Прочетен: 153523
Постинги: 90
Коментари: 90
Гласове: 191
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031