Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2010 21:08 - Комунист ли е -крадец е
Автор: slav80 Категория: Политика   
Прочетен: 1070 Коментари: 0 Гласове:
1



  Срещу 800 000 лв. родилният дом в селото на Първанов става старчески 3000 лв. на квадрат струва ремонтът на сградата в с. Сирищник, която е с размерите на голям апартамент Диян Моркин, снимки: Велислав Николов
  image  

Секретарят на община Ковачевци Ани Цветкова сега се чуди откъде да намери още пари, за да се оправи двора на дома - иначе той не може да влезе в експлоатация.

 

Бяла спретната къщурка с ламаринена табелка най-отпред. На табелката пише: "Реконструкция на сграда за изграждане на дом за възрастни с увреждания и дневен център за възрастни, село Сирищник, община Ковачевци".

Февруарският сняг е засипал най-красивата сграда в най-известното пернишко село. Известността му идва от това, че българите го знаят като рожденото място на президента Георги Първанов. Именно в тази сграда и в това село на 28 юни 1957 година проплаква малкият Георги. Това е единственото в района здравно заведение.

През годините тази сграда е била и детска градина. И така до края на 2007 г., когато от община Ковачевци предлагат да бъде ремонтирана основно и в нея да се полагат грижи за възрастни хора. Това прекрасно намерение бързо намира подкрепа в социалното министерство, което по онова време се оглавява от Емилия Масларова (БСП). Намира се и бързо финансиране на обекта - от Социалноинвестиционния фонд. Той е второстепенен разпоредител на кредити от МТСП, като използва финансиране и от Световната банка.

"Много ни се иска този дом да отвори скоро врати, за да може хем в него да бъдат настанени нуждаещи се възрастни хора, хем да се отворят нови работни места. Има един проблем, че не може да се намери финансиране за изграждане на дворната част и за обзавеждане". Това обясни пред "Сега" секретарят на общината в Ковачевци Ани Цветкова. Тя не успя да се сети колко пари са били изразходвани досега.

От социалното министерство обаче отговориха на "Сега", че този проект предвижда реконструкция и преустройство на съществуваща сграда на два етажа и сутерен в дом за стари хора. Застроената площ е 250 кв.м. Проектът е финансиран на два етапа, в две последователни инвестиционни програми.

Първата е за "Реконструкция на сграда за изграждане дом за възрастни с увреждания и дневен център за възрастни". Стойността на договора за строителство е 407 458.58 лв., става ясно от първото министерско постановление за проекта. Главен изпълнител е фирма "Билд инженеринг - В.В.Р." ООД - гр.София. Периодът на строителството е от 11 септември 2008 г. до 9 юни 2009 г. Проектът включва конструктивно укрепване, подмяна на гредореди със стоманобетонни плочи, нова покривна конструкция, дограма, фасади, топлоизолиране на сградата, вътрешни мазилки, настилки и облицовки. От инсталациите са включени частично само вътрешни ВиК инсталации, част от електроинсталацията, както и защита на сградата от мълнии.

Второто министерско постановление е за довършване на дома срещу нови 328 936 лв. Главен изпълнител е фирма "Владимекс" ООД - гр. София. Период на строителството - 19 август 2009 г. до 15 декември 2009 г. Проектът включва вътрешни довършителни работи - боядисване, настилки, облицовки окачени тавани и всички ВиК, електроинсталации, котелно, частично оборудване на кухнята, вертикална планировка, външни връзки и асансьор, както и рампа за инвалиди и септична яма.

Според дадената справка досега сградата е глътнала близо 800 000 лв., като за ремонт средната цена на квадратен метър е около 3000 лв. Това са цени като за "Бурдж ал Араб". Най-скъпото ново строителство у нас върви по 400 евро на квадрат, обясниха предприемачи.

 

Как са отпуснати точно тези суми за ремонта на малката сграда в село Сирищник?

 

Според нормативната уредба на Социалния инвестиционен фонд всеки може да кандидатства и да защити проект. Както е посочено и в устройствения правилник, класирането на предложенията се извършва по формални критерии и се одобрява от управителния съвет.

По-просто казано, важното е да имаш точен човек в комисията. Може би затова не е случайно, че за ремонта на първия етап е избрана фирмата "Билд инженеринг В.В.Р." ООД. В нея собственик с 50.98% е перничанинът Владимир Лазов. Според електронното издание ipernik.bg Лазов е сред бизнесмените, приближени на президента Георги Първанов.

В този сайт се твърди, че слуховете за апартамент, подарен на президента преди изборите през 2006 г. от Петър Манджуков, се отнасяли по-скоро до пернишкия бизнесмен.

Името на същата фирма излезе и от проверките на комисията по корупция за дейността на Агенцията по заетостта. "Билд инженеринг В.В.Р" ООД е и дарител на "Българската Коледа", която е под егидата на Първанов. Вярно, не особено щедра. През 2005 г. е дарила 1500 лв. Преди време шумен скандал предизвиква и ремонтът на покрива и подпокривното ниво на сградата на Бюрото по труда в Смолян. Наета е "Билд инженеринг В.В.Р" ООД, а парите са осигурени от Световната банка. Поправката на покрива е толкова качествена, че след време той се пропуква и започва да капе.

 

"Билд инженеринг В.В.Р" ремонтира и сградата на Агенцията по заетостта

 

на бул. "Дондуков" в столицата. Направени са две последователни поръчки за смяна на дограмата на предната и на задната фасада. Според сините депутати Кирчо Димитров и Цветан Костов същата фирма е правила и прословутия ремонт на тоалетните в Агенцията по заетостта. Санитарните възли през 2008 г. са глътнали 32 694 лв. На следващата година са преработени от друга фирма, която е взела за същите тоалетни още 104 672 лв.

През лятото на миналата година новият министър на спорта Свилен Нейков обяви, че е замразено изграждането на новата национална лаборатория за допингов контрол, което бе възложено също на "Билд инженеринг В.В.Р." и трябваше да струва на държавата между 6 и 10 млн. лв.

"Ние много искаме този дом, защото в него ще работят 9 души, а обитателите ще са около 30", поясни Ани Цветкова. Общинарката от Ковачевци се надява да бъде одобрено и кандидатстването им по програма към Агенцията по заетостта, според която 20 трайно безработни ще могат да чистят гробищните паркове и да получават минималната работна заплата.

Според мъжете, заседнали още преди обяд на ракия в заведението на мегдана на Сирищник, бялата спретната къщурка е просто "добра къща". "Няма значение какво е, да се прави нещо", коментират местните. За сравнение в момента в Сирищник се продават двуетажни къщи с няколко декара двор за около 10 000 лв. По цени за ремонт бившият родилен дом на Първанов със сигурност ще влезе в историята, не само на пернишкия край.

В момента в Народното събрание върви процедура за закриването на Социалноинвестиционния фонд.

---- КАРИЕРА

Бившият шеф на Социалноинвестиционния фонд Ерик Рангелов бе кандидат за евродепутат от листата на БСП на последните евроизбори. Роден е в Перник през 1954 г., завършил I политехническа гимназия "Христо Смирненски", сегашната математическа гимназия. Същото училище е завършил през 1975 г. и президентът Георги Първанов.

Висшето си образование Рангелов е завършил в Прага. Работил е в различни министерства и ведомства, последното от които е Министерството на икономиката и планирането. След това е работил 5 години в Токио в инвестиционна банка "Никко" и е продължил да работи в същата банка през следващите години в Лондон. Около 4 години е бил в Прага като директор на търговско дружество. От 2005 г. е изпълнителен директор на Социалноинвестиционния фонд към Министерството на труда и социалната политика в България.

  image  

Бял, спретнат след луксозния ремонт, новият старчески дом не може да отвори врати.

 

 
  image  

Възрастните хора от Ковачевци не знаят, че в Сирищник бившият родилен дом ще става старчески.

 


Тагове:   комунист,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: slav80
Категория: Политика
Прочетен: 154023
Постинги: 90
Коментари: 90
Гласове: 191
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930