Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2010 18:49 - Костов: Положението е много сериозно, ГЕРБ ги е страх от реформи
Автор: slav80 Категория: Бизнес   
Прочетен: 1065 Коментари: 0 Гласове:
1



  Костов: Положението е много сериозно, ГЕРБ ги е страх от реформи От ДневникВсички статии на автора
  image

Борисов: Не съм слушал какво са казали от "Синята коалиция" - 13 апр

Положението в държавата наистина е много сериозно, има сериозна фискална криза. Нужни са реформи, а правителството го е страх да ги започне. Трябват още съкращения - една трета от управленските структури на администрацията спокойно могат да бъдат закрити.

Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов по Би Ти Ви тази сутрин.

Според него приходите в бюджета ще са с 20% по-малко, т.е. е много вероятно същата ситуация от 2009 г. да се повтори и през 2010 г. "Има сериозна фискална криза, а не може да се очаква автоматично увеличаване на приходи само с едното вдигане на акциза или ДДС. В тази ситуация не може да се действа така, защото голяма част от бизнеса отива в сивия сектор", добави той.

По повод обсъжданите от тристрания съвет 60 антикризисни мерки лидерът на ДСБ заяви, че те изобщо не са достатъчни. "Трябват реформи. Вижте, че дори премиерът не застана зад тези мерки, не пое отговорност за тях. Те останаха да висят. Бяха изнесени пред медиите, но не се произнесоха ключови министри - социалният, на икономиката, никой от хората на Симеон Дянков..."

Бившият премиер изтъкна, че сегашният кабинет не е поел отговорността за тези мерки. "Не ги превърнаха в управленско решение като промени в закони, в наредби, в правила и така да ги направят част от свое действие. Ако бяха влезли в парламента, щеше да има ожесточен политически дебат. Там щеше за пръв път да им се случи политически дебат."

Костов определи по принцип като грешка обсъждането на антикризисни мерки в тристранката.

"Тристранният съвет е изобретение на многопартийни демокрации, в които партиите не могат да намерят решение и да консолидират помежду си мнение за решаване на дадени проблеми. Така тристранката възниква в Белгия, после се появява в Германия, но с променени функции.
Участниците в нея обаче са "безотговорни" - те отговарят само пред собствените си членове, но не пред страната си."

Лидерът на ДСБ посочи, че от изработването и обсъждането на мерки са отсъствали "дребният и средният, семейният бизнес - хората, които могат да изведат икономиката от кризата".

По думите му те са най-гъвкави, най-лесно понасят лишения и биха казали "не искаме парите от нашите данъци за отиват за нереформирани сектори".

На въпрос как вижда реформирането на такива сектори Костов отговори, че трябва да се съкратят не "чиновници, а цели управленски структури, дирекции - тези, които струват най-скъпо на държавата".

Като погледнете колко голяма е държавата и колко институции има, една трета спокойно може да не съществуват, да бъдат слети функциите им, прехвърлени върху други, които ще поемат допълнително натоварване - така се прави в криза, добави лидерът на ДСБ.

"Но страхът на управляващите от реформи е много голям, защото такива мерки са непопулярни, ще се изгуби симпатията на уволнените."

Структурите, които биха останали след такова съкращение трябва да бъдат рационализирани, допълни той.

"Не може да има десетки дирекции. По света под един зам.-министър има не повече от 3-4 дирекции, той не може да управлява повече. В министерството на самия Дянков, от което бяха извадени гигантската структура на митниците, на НАП, пак има десетки дирекции. Това не е нужно, защото често те са с припокриващи функции с цел прикриване на отговорности."

Със съкращаването на цели структури ще се концентрира и персонализира отговорността, смята още Костов. "Особено по време на криза и съдбата, и бъдещето ти зависи от това да намираш отговори. А той гледа до себе си още 5-6 такива безотговорни, те си прехвърлят топката и не смеят да поемат отговорност, крият се. Аз вече споменах как министерството на икономиката, за да се обяви един конкурс, са нужни 40 подписа. Кой ще е виновен, ако нещо се обърка - никой."

Костов смята, че 60-те антикризисни мерки са ляв популизъм

"Затъва се в ляв популизъм, страх от реформи и опит да се съберат пари. Това е същата философия от управлението на Симеон Сагскобургготски и тройната коалиция - не смее да пипне нищо. След 2001 г. никой от тях не посмя да продължи реформите."

Той даде пример със здравеопазването, където според него "никой не прилага и променя законите, защото ги е страх от реформа". Довечера сме поканили номинирания за здравен министър и първият въпрос, който ще й зададем, е "познавате ли изобщо законодателството, ще го променяте ли и в каква посока".

Запитан означават ли думите му, че се изчерпва подкрепата на ДСБ и "Синята коалиция" за правителството, Костов отговори, че това не е краят. Но ако не се предприеме нещо, ние няма да сме повече гарант, че при това правителство ще има реформи, каза той.


Тагове:   Много,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: slav80
Категория: Политика
Прочетен: 154024
Постинги: 90
Коментари: 90
Гласове: 191
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930